Vergeten vlees
Vergeten vlees
In deze gezonde kookworkshop richten we ons op vergeten vleessoorten en bereiden we diverse stukken vlees die niet meer gebruikelijk zijn in de winkel, zoals nieren, lever, hart en maag. Deze waren vroeger alledaags en zijn in veel landen nog steeds onderdeel van het dieet.
Ik herinner me de verhalen van mijn ouders over het schoonmaken van darmen in de sloot, het goed uitspoelen en daarna 24 uur laten weken in water met peterselie. De darmen werden gevuld met gekruid gehakt, bestaande uit zout, peper en kruidnagelpoeder, en gebakken in reuzel of roomboter tot een knapperig korstje ontstond. De resterende darmen werden apart gebakken en waren bekend als ‘Smullen’.
Zure zult werd gemaakt van de kop van het varken en afsnijdsels, op smaak gebracht met azijn, zout, peper en kruidnagel, waarbij de azijn en kruidnagel hielpen om de vette massa beter verteerbaar te maken.
Leverworst werd vaak gemaakt van de lever en had een grauwe kleur; in tegenstelling tot roze worst of vlees, dat gekleurd is met colorose zout, wat niet gezond is maar wel een aantrekkelijke kleur geeft aan ham en worsten in de winkel.
De hersenen werden ook gebakken, enkel met wat zout en peper, en ik herinner me nog de zachte smaak.
Het hart werd gekookt en tussendoor opgegeten.
De poten van de koe dienden voor heerlijke runderbouillon en de varkenspoten voor erwtensoep. Het vet van het varken, anders dan spekvet, werd omgezet in reuzel.
Vaak was de blaas het enige overblijfsel, waaruit een voetbal werd gemaakt.
Er werd niets verspild, een mentaliteit waarnaar we zouden moeten terugkeren, niet alleen omdat het zonde is om weg te gooien, maar ook omdat juist deze delen het meest voedzaam zijn en regelmatig gegeten zouden moeten worden.
Wat kunt u verwachten
- Allereerst drinken we een kopje kruiden thee en gaan dan naar boven voor een stukje theorie. In de theorie wordt er uitgelegd waarom orgaanvlees zo belangrijk voor ons is.
- Na de theorieles gaan we de keuken in en maken van allerlei soorten vergeten vlees en groenten een lekker menu. Na het kokkerellen gaan we met zijn allen dineren in onze gellige eetruimte.
- De workshop duurt ongeveer 6 uren
- Op de onderstaande datum kan er individueel ingeschreven worden.
- In overleg kan er met een groepje vanaf minimaal 6 personen een datum gepland worden
- De kosten bedragen inclusief thee en koffie € 95,00
- De recepten en de presentatie worden na afloop naar de deelnemers gestuurd
- 8 november is de datum voor individuele inschrijvingen