Vakopleiding

Chinese voedingsleer en kruidenleer in een Westers jasje

Westerse kruiden in een Oosters jasje

De tweejarige beroepsopleiding koken volgens de Chinese voedings- en kruidenleer onderscheidt zich door een praktische westerse benadering. Het is de eerste opleiding in zijn soort die praktijk met theorie integreert. De lessen vinden plaats in de seizoenen die corresponderen met het Element. In elke les wordt gekookt met verse kruiden en voedingsmiddelen die aansluiten bij het betreffende orgaanpaar en de patroondifferentiatie die op dat moment centraal staat. Dankzij de praktische aanpak is de opleiding toegankelijk voor mensen zonder achtergrond in Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Er worden ongeveer 80 kruiden behandeld en vrijwel alle voedingsmiddelen die op de poster vermeld staan, worden gebruikt in de gerechten.

 

 

 

Opbouw van de vakopleiding

In de eerste negen lessen van de opleiding wordt de basis van het koken gelegd en de theoretische grondslagen van de Chinese Geneeskunde behandeld. De rol van de vitale substanties zoals Jing, Qi, Bloed en de lichaamsvloeistoffen wordt uitgelegd, evenals de concepten van Yin en Yang en de relaties tussen de vijf elementen. Na deze negen lessen volgt een praktische kooktoets en een theorie-examen. Vervolgens beginnen we met de modules van de vijf elementen, waarbij westerse klachten worden gekoppeld aan de vijf elementen: het Aarde-element, Hout-element, Vuur-element, Metaal-element en Water-element. In al deze modules worden de kruiden en voedingsmiddelen die bij het betreffende element horen behandeld en worden de relaties tussen de vijf elementen en hun pathologieën verduidelijkt. In de theorielessen wordt uitgebreid aandacht besteed aan tong- en polsdiagnostiek.

Bezoek aan de horeca groothandel

Wanneer je medicinaal wilt koken, is het cruciaal om te weten waar je ingrediënten van hoge kwaliteit kunt verkrijgen en aan welke criteria deze moeten voldoen om als medicinaal ingrediënt te dienen. Er bestaan talloze soorten olijfolie en balsamico, maar het identificeren van de allerbeste is de sleutel. Daarom bezoeken we een groothandel waar producten van topkwaliteit beschikbaar zijn, die ook in vooraanstaande restaurants worden gebruikt.

Kruidenwandeling

Niets is mooier dan het plukken van kruiden in de vrije natuur. Er staan altijd wel twee kruidenwandelingen op het programma. Deze worden geïntegreerd in de lessen, waarbij we met de kruiden koken en er thee van zetten.

De eerste unieke Chinese voedingsleer en kruidenleer opleiding in Nederland

De praktijklessen koken vinden plaats in een goed uitgeruste professionele keuken, die ruim is opgezet voor de deelnemers. Er kunnen maximaal 12 deelnemers tegelijkertijd aan de opleiding deelnemen, wat zorgt voor voldoende persoonlijke aandacht om de praktische vaardigheden te beheersen. Deze keuken wordt ook gebruikt door Pollies Kookstudio; voor alle kookthema’s kunt u terecht op hun website. De theorielessen worden gegeven in een klaslokaal voorzien van een beeldscherm voor de presentaties. Al met al zijn alle ingrediënten aanwezig om je op gezondheid te richten, niet op ziekte!

Leren koken

Inhoud leerjaar 1

  • Les 1 tm 9 basiskennis koken en basis kennis Chinese Geneeskunde
  • Les 10 examen praktijk en theorie
  • Les 11 tm 14 Hout Element Lever en Galblaas
  • Les 15 Kruiden wandeling

Voor de theorie wordt gebruikt gemaakt van Maccocia

Voor de kruidenkennis en voedingsleer worden de boeken van Ulrike von Blarer en Jeremy Ross gebruikt

 

Inhoud leerjaar 2

  • Les 1 tm 4 Vuur element Hart en dunne Darm
  • Les 5 tm 8 Metaal element Longen en Dikke Darm
  • Les 9 tm 11 Water element Nieren en Blaas
  • Les 12 tm 15 Aarde Element Maag en Milt

Vakopleiding

  • Leidt op tot natuurgeneeskundig therapeut in kruiden en voeding volgens de filosofie van de Chinese gezondheidsleer
  • Geaccrediteerd door K.T.N.O., en de vereniging van soma therapeuten
  • In aparte modules te volgen
  • Veel praktijk waardoor de stof beter blijft kleven
  • Afronden met een scriptie
  • 30 lessen 
  • Kosten per 15 lessen €2100,- inclusief ingrediënten
  • Voor iedereen die met gezondheid bezig wil zijn

  Datums deel 1 2025

Basiskennis theorie en praktijk

28 februari, 14 maart, 28 maart, 18 april, 2 mei, 16 mei, 6 juni,  20 juni, 4 juli

Theorie en praktijk toets 18 juli

Kruidenwandeling datum in overleg

Aarde element theorie en praktijk

15 augustus, 22 augustus, 29 augustus, 5 september

Metaal element Longen Dikke Darm theorie en praktijk

12 september, 26 september, 10 oktober, 24 oktober

Water Element Nieren en Blaas theorie en praktijk

7 november, 21 november, 12 december

Hout Element Lever en Galblaas theorie en praktijk

23 januari, 13 februari, 27 februari, 13 maart 2026

Vuur Element Hart en Dunne Darm theorie en praktijk

29 mei, 12 juni, 26 juni, 10 juli

Totale kosten van de opleiding € 4500,00 inclusief ingrediënten waar de lekkerste gerechten van gemaakt worden. De gemaakte gerechten worden door de studenten zelf geproefd en gekeurd.

Termijn betaling mogelijk. 

 

Tel: 06-57034741
E-mail: info@pollies.nl

KvK: 24296609
BTW: 144075180